טיפול בדורבן

פצאיטיס פלנטרית (דורבן העקב) - plantar fasciitis

כאבים בעקב, בעיקר בצעדים הראשונים בבוקר או לאחר מנוחה, מסמנים בדרך כלל מצב הנקרא
“פצאיטיס פלנטרית” או בלשון העם, “דורבן”.
הכאב המופיע במצב זה, נגרם כתוצאה מקרעים מיקרוסקופים ברצועה התחתונה של כף הרגל, הנקראת גם: הפציה הפלנטרית.
רצועה זו משתרעת מתחתית עצם העקב ועד לבהונות כף הרגל, והינה בעלת תפקידים ביומכנים , לצורך שיפור תנועתיות השרירים, ועל מנת ליצב את קשת כף הרגל בעת הליכה.

ממצא אופייני בצילום –
בליטה גרמית הנקראת גם דורבן, היא למעשה הסתיידות של חלקה המקורב של הרצועה.

מצבי חולי שונים כגון: סכרת, מחלות פרקים , עיוותים שונים של הקרסול וכף הרגל, השמנה , הליכה עם נעליים קשיחות ועמידה על משטחים קשים, ואף תקופת חוסר הנעה של הרגל (למשל אחרי קיבוע בגבס), כל אלו יכולים לגרום להופעת הכאבים.
בחלק גדול מהמקרים אין גורם ספציפי המסביר את הופעת הכאב.
בבדיקה ניתן להפיק את הכאב בעת מישוש החלק הפנימי תחתון של העקב , כ-2 ס”מ מהחיבור של הרצועה לעצם העקב, הכאב אינו מופיע באזורים אחרים ולא גורם להגבלת תנועה.
בעת הבדיקה יש לשלול מצבים אחרים אשר עלולים לגרום לכאב דומה , כאשר באבחנה מבדלת ניתן למנות: שבר מאמץ של עצם העקב, גידול או זיהום בעקב, קישיון תת טלארי, כליאת העצב ע”ש בקסטר, תסמונת התעלה הטרסלית (מצב בו גידול או ממצא תופש מקום אחר, גורם ללחץ על העצב הטיביאלי), או ניוון הרקמה השומנית המרפדת בעקב (fat pad syndrome) .
כאב דומה יכול להופיע גם בבעיות שאינן קשורות לכף הרגל, כמו כאב המוקרן מעמוד השדרה או מחלת כלי דם.
השימוש בהדמייה אינו נחוץ ברוב המקרים, האבחנה היא קלינית ואין צורך בצילום.
במידה והכאב אינו בעל מאפיינים רגילים או כאשר אינו חולף תחת טיפול, יש לבצע בדיקת MRI של הקרסול והעקב.

הפציה הפלנטרית-
החץ מצביע על הרצועה התחתונה בכף הרגל (בדיקת MRI)

קיים מגוון רחב של טיפולים בשוק, אך רובם אינו יעיל או שאינו מוכח מחקרית:

  1. כדורים נוגדי דלקת – אינם יעילים כטיפול לפצאיטיס פלנטרית.
  2. זריקות קורטיזון – למרות שטיפול זה נפוץ מאד, יעילתו מוכחת רק למשך זמן קצר, ולאחר מכן הכאב חוזר, כמו כן ישנם סיכונים דוגמת- נמק של רקמת השומן בעקב, זיהומים, עליה ברמת הסוכר בדם ועליה בלחץ הדם, כמו גם, שינויים עוריים במקום ההזרקה.
  3. מדרסים – למעט שימוש במדרסי סיליקון פשוטים לעקב, לא נמצא שמדרסים מותאמים ויקרים הם בעלי השפעה על הכאב, ולמעט במקרים בהם עיוות של הקרסול גורם לבעיה, אין צורך במדרסים. * בעיקר יש להימנע משימוש במדרסים ביומכנים, אשר מעבר למחיר היקר שלהם, יכולים להחמיר את הכאבים.
  4. גלי הלם – טיפול יקר ושנוי במחלוקת, באופן אישי לא התרשמתי שיש תועלת בטיפולים אילו.
  5. פיזיותרפיה – הטיפול הפיזיותרפי הוא הבסיס לפתרון הבעיה , טיפול זה כולל תרגול אינטנסיבי של מתיחות לפציה הפלנטרית ולגיד אכילס. הטיפול מתבצע על ידי המטופל ולא במכון! יש להקפיד על משך זמן של כ 10 דקות לכל טיפול, ובסך הכל 3 טיפולים מדי יום. מומלץ להגיע לפגישה אחת אצל פיזיותרפיסט על מנת לקבל הדרכה לתרגול נכון, ועדיף באופן פרטי ולא דרך קופת החולים, מאחר וטיפול פרטני איכותי חשוב במקרה מעין זה.
    חשוב להדגיש! הקפדה על משך ואינטנסיביות הטיפול הוא המפתח להקלה בכאב, ביצוע של התרגילים “מדי פעם” או “כשיש זמן” עלולים שלא להספיק.ניתן לראות הדרכה לטיפול מתיחות עצמי בלחיצה כאן
  6. ניתוח –  מתבצע בהרדמה כללית , חתך של כ 2-3 ס”מ מבוצע בחלק הפנימי של העקב, לאחר זיהוי הפציה הפלנטרית ואזור החיבור לעקב , מתבצע ניתוק של כ 3/4 מרוחבה, מעצם העקב. אין צורך לכרות את הבליטה הגרמית (הדורבן אותו רואים בצילום) מאחר והמקור לכאב אינה העצם אלא הרצועה.
  7. טיפול חליפי לניתוח פתוח- בשיטה זו המתבצעת בהרדמה כללית, מוחדרת מחט דרכה מתבצע תהליך של חימום על ידי גלי רדיו (radiofrequency) , הדקירות מתבצעות במקומות רבים בעקב, אך לא מתבצע חתך ניתוחי. שיטה זו עדיין לא נפוצה, ולמרות שהתוצאות המוקדמות מעודדות, עדיין אין מחקרים ארוכי טווח המוכיחים את יעילותה.